torek, 14. september 2010

Sarajevo

Še kar nekaj foto gradiva je nastalo v času dopusta. Pa sem se morala z osvojenim Stolom vmes kar malo pohvalit. No zdaj pa se vrnimo nazaj v čas dopusta. :)

Kot sem že napisala v eni izmed objav, sva z U. del dopusta preživela v Bosni. Da bi bil dopust čimbolj zanimiv in pester, sva iz Tuzle za 2 dni pobegnila in šla obiskat Sarajevo in naslednji dan še Mostar. Današnja objava bo posvečena samo Sarajevu.

Če se v Sarajevo pripelješ iz Tuzle, te najprej pretrese pogled na okoliške griče, na katerih se raztezajo ogromna pokopališča. Le ta pa se potem nahajajo tudi na zelo čudnih mestih, kot na primer sredi pentlje dovozne ceste, ki pelje na eno izmed vpadnic proti Sarajevu. Pokopališča so resnično tako velika in jasno govorijo, kaj se je še ne tako dolgo tega v Bosni dogajalo. Mene vsakič ko to vidim spreleti srh po celem telesu.

K sreči človek zavestno "pozabi" na takšne prizore in se osredotoči na lepše stvari. Tako sva naredila tudi midva z U. in se zapeljala v sam strogi center Sarajeva, na vsem tako dobro poznano Baščaršijo. Pohajkovanje po Baščaršiji, ki postreže z malimi prodajalnami raznih suvenirjev in ostale robe, kafičev, čevapđinic in burekđinic, je tako prijetno, da čas v trenutku mine.

Strogi center in sama Baščarišija sta zelo lepi in resnično vredni ogleda, zato, če vas slučajno pot zanese tja in če tam še niste bili, si tak izlet le v kratkem privoščite. Hkrati pa vas dol pričakajo še zelo prijetni in prijazni ljudje, o katerih sem vam pisala že v svojih prejšnjih objavah. Bosanci so res nek posebni narod. Meni so zelo pri srcu in v Bosno se res z veseljem vračam.

Strogi center, na poti do Baščaršije:
Baščaršija:
Tole pa je sigurno najbolj "bosansko" ime za prodajalno oz. trgovinico. :D
Mestna hiša v ozadju, ki se trenutno nahaja v zelo slabem stanju in za katero so končno zbrali sredstva, da so jo začeli objavljati. Tudi Slovenija je za to obnovo prispevala nekaj evrčkov. Vsaj tako je bilo napisano na sami zgradbi. Upam, da bo do naslednjič ko pridem spet v Sarajevo, stavba obnovljena, ker mora biti zelo lepa in mogočna.
Še hitri pogled v bližino strogega centra:
Za konec Sarajeva pa samo še "vječna vatra", ki je spomenik žrtvam 2. svetovne vojne:
Popoldan oz. že bolj proti večeru, naju je pot zanesla še proti Bjelašnici in Igmanu. Na sami Bjelašnici so me prijetno presenetili popolnoma novi apartmajski kompleksi, ki sicer v poletnem času žal bolj ali manj samevajo. Pozimi pa mora biti kar veselo. Mogoče bodo tudi v Bosni te komplekse počasi začeli izkoriščati tudi za poletni turizem. Želim si, da bi enkrat preživela kak smučarski dan v Bosni, na Jahorini ali Bjelašnico. Mogoče se mi ta želja kmalu uresniči. ;) Na Igmanu, točneje na Malem polju, pa so naju pozdravile skakalnice olimpijskih iger:
Res čisto za konec pa samo še oba zmagovalca tega dne:

3 komentarji:

  1. Irena, hvala za komentar. Še se bom trudila in predstavila kaj zanimivega. Vmes pa tud kaj drugega, kakšne rožice, živali ali pa kar kaj, kar mi bo toliko všeč, da bo vredno deliti z vami, ki spremljate moj blog.

    OdgovoriIzbriši
  2. najlepše mesto na svetu!! :)

    OdgovoriIzbriši