petek, 12. marec 2010

Tropski raj - 2. del - orhideje

V drugem delu vam predstavljam še cvetoči del razstave Tropski raj. V prejšnji objavi nisem kaj dosti napisala o sami razstavi. Očitno nisem bila razpoložena za pisanje.

Se bom pa zdaj malo bolj potrudila. Razstava poteka v prostorih vrtnarije Kurbus na 500 m2, kar se sliši oz. bere veliko, ko pa si tam pa niti ni tako zelo veliko ali pa je to le občutek, ker je razstava zelo zanimiva, pa čas tam prehitro mine. Razstava je sestavljena iz treh delov:
  • v 1. delu so predstavljene predvsem orhideje različnih barv, oblik in velikosti. V tem delu je poleg orhidej tudi veliko ostalega rastlinja, predvsem zelenega, od cvetočega pa seveda prevladujejo le orhideje. Orhideje so večinoma razstavljene podobno kot se nahajajo v naravnem okolju (torej ne ravno v lončkih), kar pa je še bolj razveseljivo, so predstavljene v bistveno večjih obsegih, kot smo jih navajeni v domačih okoljih ali v okoljih, kjer jih lahko kupimo (ena mala rastlina z enim ali dvema stebloma cvetov). Druga tudi meni osebno zanima stvar pa je, da stebli cvetov niso bili podprti z raznimi palicami, kar smo ravno tako navajeni.
  • 2. del je namenjen predvsem razstavi tropskih metuljev. Seveda se tudi v tem delu nahaja precej različnih rastlin, saj je bilo metuljem potrebno ustvariti kar se da naravno okolje. Metulji v tem delu prosto letajo in kot je vidno iz fotografij prejšnje objave, so nekateri pravi lepotci. Nekateri pa izgledajo kot ogromne vešče. Kot je bilo predstavljeno v reklami za samo razstavo, ki se je vrtela na radiu in verjetno še kje, so to gigantski tropski metulji. Iz slik je to sicer težko razvidno, vendar so bili največji veliki skoraj za celo dlan.
  • 3. del razstave pa je namenjen izključno posebnim vrstam tajskih orhidej, ki so se v Sloveniji s to razstavo  predstavile prvič. Razlika med "klasičnimi" orhidejami in "tajskimi" je predvsem v obliki in velikosti cvetov. Tajske so precej manjše, nekatere imajo celo zelo miniaturne cvetove. Meni so zelo všeč.
Za razstavo je sicer potrebno plačati vstopnino, ki znaša 3,00 € za odrasle in 2,00 € za otroke, kar niti ni tako malo. Bolj razveseljiva novica pa je, da se vstopnice ob nakupu upoštevajo kot konzumacija, tako da je nakup, ki ga seveda potem vsakdo opravi, za vrednost vstopnine cenejši. Ja vem, da je to le marketinška fora, da potem vsakdo nekaj kupi, ampak moje mišljenje je, da bi tako ali tako vsakdo nekaj kupil, ker se je pri takšni izbiri različnega cvetja zelo težko zadržati in ničesar kupiti. Tudi sama sem si kupila dodatno rastlinico za svoje novo stanovanje. Tokrat sem si omislila bonsai. Držite pesti, da mi bo lepo uspeval. Mogoče vam ga s kakšno bodočo objavo predstavim.

Tole pa je en del fotografskega materiala, ki je nastal na ogledu razstave in je posvečen samo cvetočemu delu same razstave:
















Ni komentarjev:

Objavite komentar